internetbureau amsterdam itsavirus artikel startup

Bij internetbureau Itsavirus zijn we iedere dag bezig met nieuwe uitdagingen, groot en klein. We initiëren zelf nieuwe concepten en we doen dit voor onze klanten. We zien iedere dag weer wat een project succesvol kan maken en wat niet. Deze projecten variëren van het ontwikkelen van een nieuw advertentieplatform tot het ontwikkelen van innovatieve corporate websites.

Zelf ben ik mijn hele werkende leven al ondernemer. Ik heb inmiddels veel projecten voorbij zien komen en geïnitieerd. We hebben successen meegemaakt en gezien, maar natuurlijk ook grote missers en alles wat daar tussenin zit.

In dit artikel lees je een aantal van de wetmatigheden die mij de afgelopen jaren zijn opgevallen. Deze wetmatigheden gelden niet alleen voor startups, maar ook voor grotere klant-projecten waarbij iets nieuws moet worden ontwikkeld. Het zijn algemene wetmatigheden waarvan je er vast al een aantal kent. Onderstaande punten staan in een willekeurige volgorde.

Investeer in een goede conceptuele basis
Falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen. Bij het starten van een nieuw project is het daarom essentieel dat er voldoende tijd wordt geïnvesteerd in het uitwerken van het concept. Er moet een goede identity worden ontwikkeld, een strak logo met een duidelijke payoff. Dit is noodzakelijk zodat iedereen (inclusief de project eigenaren) exact weet wat er ontwikkeld gaat worden en waar het bedrijf voor staat.

– Beantwoord “de waarom” van jouw project.

– Bepaal het resultaat van jouw dienst voor potentiële klanten.

– Waar ligt de pijn bij jouw potentiele klanten die jij op kunt lossen?

De investeerder…
We hebben een aantal startups begeleid. Daarin zien we altijd een aantal dezelfde vragen opkomen: moet ik wel of niet een investeerder gaan zoeken? Mijn persoonlijk advies hierbij is; zorg dat je zelf een basis hebt waarop je niet afhankelijk bent van een investeerder, dan kun je de keuze maken die het beste is voor jouw onderneming. Verder kan ik de volgende tips geven:

– Zoek in een vroeg stadium een investeerder als het een strategisch voordeel oplevert.

– Als je een investeerder nodig hebt om je eigen salaris te betalen, dan zit je op het foute spoor.

– Zorg er voor dat je er geen full-time hobby van maakt om investeerders te zoeken. Dat gaat ten koste van je business.

– Blijft een potentiële investeerder constant vragen om kleine aanpassingen in je propostie / presentatie? Dan is het niet de juiste partner. Zoek een andere partij, dit gaat je te veel tijd kosten.

– Maak duidelijke afspraken met investeerders / partners. Niets is zo vervelend als mensen die zich de vrijheid permitteren om tijdens het spel de regels te veranderen.

– Schrijf geen businessplan van 80 slides. Hou je plan beknopt en overzichtelijk. Des te meer details je vooraf duidelijk wilt maken, des te groter de kans dat je foute informatie geeft (je werkt immers aan iets nieuws). Daarnaast kost het schrijven van een groot businessplan heel veel tijd. Deze tijd kun je beter besteden aan het bouwen van je bedrijf.

– Formaliseren naar een BV? Stel dit niet te lang uit. Werk je met serieuze partners, dan zullen zij hier ook niet bang voor zijn.

Het team & cultuur
Het team wat moet werken aan het project wordt vaak heilig verklaard. En met goede reden. Het team is de kern van je succes. Toch gaat het niet alleen om het vinden van de beste mensen. Persoonlijk hecht ik de meeste waarde aan mentaliteit. Iemand met de juiste mentaliteit kun je goed leren programmeren. Iemand die goed kan programmeren maar niet de juiste mentaliteit heeft, kan een team kapot maken.

Zorg dat je de kennis die essentieel is voor jouw project intern geregeld hebt. Wil je een platform ontwikkelen? Zorg dan dat de belangrijkste programmeurs op jouw loonlijst staan, besteed dit niet uit. Anders kun je de kennis waarop je wilt gaan kapitaliseren niet binnen je organisatie borgen.

Think big, act small
Je wilt een groot succes maken van je project (binnen je organisatie of als ondernemer). Dit zal vanzelfsprekend tijd, geld, moeite, bloed, zweet en tranen kosten. Om er voor te zorgen dat je snel vooruit blijft gaan, is het aan te raden om kleine doelen te stellen. Werk stap voor stap richting grotere doelen. Zelf werken wij met een planning / doelstellingen per maand, die we iedere dag bijstellen, afhankelijk van de prioriteiten op die dag. Deze doelstellingen hebben weer een plekje op een roadmap. Deze roadmap is ook weer flexibel, behalve in het te behalen eindresultaat.

De MVP
Definieer een Minimal Viable Product: een situatie waarin de website of het platform exact kan doen wat het moet doen, maar niets meer dan dat. Durf elementen weg te laten en door te schuiven naar een volgende release. Zorg er ook voor dat je team zich bewust is van het belang van een goede MVP. Het is makkelijker om nieuwe features te bedenken dan om ze te bouwen.

Als je eenmaal je MVP hebt gedefinieerd, zorg er dan voor dat je niet tijdens het proces af gaat wijken van dit plan. Geen extra features en geen aanpassingen. Het proces van constante iteraties start pas nadat je een goede basis neer hebt kunnen zetten.

Bezuinig op de juiste zaken
Het laatste waar je bij een project op zit te wachten zijn kosten die uit de hand lopen. Maar waar je wellicht nog minder op zit te wachten zijn fundamentele zaken die niet goed functioneren. Je nieuwe website mag geen seconde offline zijn of een bijzonder trage laadtijd hebben omdat je hebt bezuinigd op je server. Een kantoor aan de Amsterdamse grachten is niet direct noodzakelijk, maar zorg wel voor goede koffie. Zorg voor een goede financiële man binnen je organisatie of voor een goede accountant. Je wilt zelf geen tijd besteden aan het intikken van bonnetjes.

Maak direct gebruik van de allerlaatste technologie
Maak direct gebruik van technologie die nu in opkomst is en waarvan duidelijk is dat het de norm gaat worden. Bij het ontwikkelen van de website of het platform zul je in eerste instantie meer moeite moeten doen. Je hebt immers slimmere programmeurs nodig en je maakt gebruik van technologie waar nog niet veel over is geschreven. Uiteindelijk zal het je tijd besparen.

First to market
Ben je in de positie om iets te ontwikkelen wat nog niet bestaat, wees je er van bewust dat je in de eerste periode je verhaal heel vaak uit moet leggen. Hoe simpel het concept in jouw gedachten ook is, anderen zullen moeite hebben om het te begrijpen. Maargoed, dat is niet het meest belangrijke. Als je first to market bent, heb je nog een veel groter nadeel. Alle lessen zul je zelf moeten leren.

– Jij hebt de grootste ‘cash burn’.

– Jij verzet het werk voor je concurrenten die later op gaan komen.

– Snelheid behouden is immers cruciaal. Lukt dit je niet alleen, zoek dan een investeerder.

Data & organisatie
Vertrouw op je mensen, maar vertrouw nog meer op je structuren. Mensen maken fouten, hoe goed ze ook zijn. Zorg er voor dat je procedures dusdanig in zijn gericht dat je mensen fouten kunnen maken, zonder dat dit grote consequenties heeft.

– Maak gebruik van goede software voor het managen van je projecten.

– Zorg er voor dat iedereen zijn uren goed bij kan houden.

– Meet alles wat je maar kunt meten, zodat je kunt sturen op basis van data in plaats van gevoel.

Gebruik de community

Iedere maand worden er weer fantastische platformen open gesteld. Google en Facebook delen bijzonder veel. Op basis van deze kennis en platformen kun je eenvoudiger starten. Het scheelt je veel werk en je bouwt direct op de schouders van giganten.

Plan B?
Je wilt nooit aansturen op plan B, want je wilt winnen. Toch is het zinnig om stil te staan bij de vraag; wat als het allemaal mislukt? Wat hou je dan over? Hou je een stukje technologie over, veel kennis, of sta je helemaal met lege zakken?

Door: Jochem Verheul / Het amsterdamse internetbureau Itsavirus