Tegenwoordig hebben steeds meer mensen er één: een elektrische fiets. Handig als je net iets te ver van je werk woont maar het niet ziet zitten om een auto aan te schaffen of jezelf dagelijks in een te volle bus of trein te begeven. Misschien zit jij er ook over te denken om een mooie elektrische fiets aan te schaffen, maar weet je niet zo goed of zo’n soort fiets wel iets voor jou is. En eerlijk is eerlijk: over e-bikes bestaan ook veel vooroordelen die niet in alle gevallen hebben geleid tot een positief imago. Toch zijn niet al deze aannames echt waar. Vandaag zetten wij daarom een aantal vooroordelen over e-bikes op een rijtje om per aanname de volgende vraag te beantwoorden: is dit een feit of een fabel?
Feit of fabel: ‘’E-bikes zijn altijd heel erg duur’’
‘’Een betaalbare elektrische fiets vinden? Onmogelijk,’’ zo denken mensen vaak. Fabel! Een goedkope e-bike is heus niet te mooi om waar te zijn. Natuurlijk is een elektrische fiets in veel gevallen duurder dan een niet-gemotoriseerd exemplaar, maar je moet je wel bedenken dat je daar ook veel voor terugkrijgt. Op een elektrische fiets ben je sneller waar je moet zijn en hoef je je daarvoor ook nog eens minder hard in te spannen. Daarom moet je een e-bike ook zien al een vervanger voor bijvoorbeeld de auto of de bus. Dat betekent ook dat je de aanschaf van een elektrische fiets moet zien als een investering die je gaat terugverdienen. Parkeerbonnen, benzine, wegenbelasting en dagelijkse ritjes met het openbaar vervoer? Allemaal verleden tijd. Reken maar uit die besparing!
Feit of fabel: ‘’Alle elektrische fietsen werken op dezelfde manier’’
Wie dit denkt, zit er compleet naast. Er is op het vlak van elektrische fietsen juist veel keus uit verschillende modellen die ieder op hun eigen manier werken. Het belangrijkste onderscheid dat kan worden gemaakt, is dat tussen e-bikes met een voor-, midden- en achterwielmotor. Waar de motor zich precies bevindt op je e-bike bepaalt grotendeels hoe de rijervaring zal zijn. Over het algemeen geldt de elektrische fiets met middenmotor als het populairste type, omdat deze e-bike bekendstaat om haar fijne fietservaring.
Feit of fabel: “Alleen oude mensen rijden op een e-bike’’
Dat alleen oudere fietsers zouden kiezen voor een e-bike is onzin! Sterker nog, steeds vaker zijn het juist jongeren en scholieren die op de elektrische fiets stappen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat jongeren steeds minder vaak een snor- of bromfiets bezitten. Vaak is een e-bike daarvoor een mooi alternatief. Aanbieders van elektrische fietsen spelen hier tegenwoordig steeds vaker op in door speciale ‘’elektrische schoolbikes’’ te bieden in flitsende kleuren en modellen.