Daklekkage: voorkomen is beter dan genezen

Als je tijdens een flinke regenbui een daklekkage constateert, dan zet je waarschijnlijk een emmer onder het daklek en ruim je de boel op zodra de storm voorbij is. Dit is wat veel mensen doen en vervolgens gaan ze verder met de dagelijkse gang van zaken. Wat zij niet beseffen is dat het feit dat er enkele druppels zich door het dak hebben weten te persen, dit een teken is dat er een heuse daklekkage zit wat uiteindelijk kan uitgroeien tot iets desastreus. Een emmertje neerzetten als je voor het eerst wat druppels naar binnen ziet komen is dan ook een goed idee op dat moment, maar zodra de storm voorbij is dien je meteen actie te ondernemen.

Instortingsgevaar door daklekkage

Een minuscuul daklek kan op het eerste gezicht onbelangrijk lijken maar dat is een misvatting. Zodra vocht kans ziet om door de dakbedekking heen te komen ben je in feite al te laat en is er op dat punt in het dak iets veel groters aan de hand. Mogelijk zit het daklek er al een tijdje maar is het niet zichtbaar. De meeste daklekkages zijn overigens van buiten niet te zien. De situatie in huis kan levensgevaarlijke vormen aannemen als dergelijk ogenschijnlijke onbelangrijke scheurtjes in een dakpan of bitumen dakbedekking niet serieus worden genomen. Water kan zich ophopen en het houtwerk dusdanig aantasten dat het snel gaat rotten waardoor op termijn het dak kan gaan instorten.

Tijdig een inspectie aan het dak laten uitvoeren

Het gevaar voor gezondheid van de familieleden wordt nog veel groter als je dak geïsoleerd is. Veel daken zijn namelijk voorzien van een glaswol of steenwol isolatie en die kan er voor zorgen dat een lekkend dak de eerste jaren niet eens wordt opgemerkt. Dat kan gebeuren omdat de dikke isolatielaag het water dat van buiten naar binnen dringt door de isolatielaag wordt geabsorbeerd. Het vocht blijft daar dus zitten en kan niet meer weg en hoopt zich alsmaar op. Buiten het feit dat je hierdoor schimmel en op den duur zelfs rotvorming kan krijgen, is dit funest voor de isolatiewaarde van het glaswol of steenwol. De kosten om dat weer te herstellen lopen dan flink op. Beter ben je dat voor en laat je tijdig een inspectie aan het dak uitvoeren.

Dakinspectie

Om een lekkend dak, en alle ellende die daar mee gepaard kan gaan, te voorkomen is het van belang dat je het dak grondig laat inspecteren. Als je dat nog nooit hebt laten doen is het zeker zaak dit zo spoedig mogelijk te laten uitvoeren. Na die eerste inspectie weet je exact wat de conditie van het dak is op alle punten, van binnen en van buiten en wordt een eventueel lekkend dak gerepareerd. Om er voor te zorgen dat het dak hierna ook in goede staat blijft, raden wij je aan om jaarlijks een controle te laten uitvoeren.

Dit artikel wordt u aangeboden door: http://www.dakbedekking-brabant.nl