Een boxspring of toch een waterbed?

Het zoeken naar een nieuw bed is doorgaans een tijdrovend proces. Vanwege het overweldigende aanbod en alle verschillende varianten is het vaak lastig om een keuze te maken en ook om maar zelfs een begin te maken met het zoeken van een bed dat bij jou past. Welk bed uiteindelijk het meest geschikt is voor jou hangt onder meer van van de persoonlijke smaak, lichaamskenmerken en het beschikbare budget. Vandaag proberen we je te helpen met het kiezen tussen een boxspring en een waterbed, twee populaire slaapsystemen.

Waterbedden

Het waterbed is één van de meest gewilde slaapsystemen en is beschikbaar in verschillende varianten: het zogeheten ‘hardside’ waterbed en het ‘softside’ waterbed. De eerste versie bestaat is samengesteld uit een zak water in een ledikant. Het softside waterbed is op haar beurt weer een waterzak, maar dan zonder ledikant. De waterzak op zichzelf bestaat uit een schuimrand waarop een matrashoes is gelegd. De boventijk die hier bovenop ligt zorgt ervoor dat de onderdelen aan elkaar zijn bevestigd. Softside waterbedden zien eruit als bedden met dikke matrassen die bovenop het onderstel zijn geplaatst. Het onderstel is opgebouwd uit een plint, bodemplaten en gewichtsverdelers. Waterbedden beschikken over een voering voor de veiligheid en worden via een thermostaat verwarmd. Waterbedden hebben als voordeel dat het menselijke lichaam op een volledig natuurlijke wijze tot rust komt. Het water waar het lichaam bovenop ligt word namelijk voortdurend aan het lichaam aangepast. Dit zorgt voor een verbeterde bloedsomloop en nachtrust. Wel zijn waterbedden kostbaar, er wordt namelijk veel stroom gebruikt om het waterbed op te warm en warm te houden. Dit leidt overigens ook tot een relatief beperkte gebruiksduur, omdat de weekhouders in de waterzak gaandeweg steeds meer zullen verdampen. Hier kunnen lekkages ontstaan en zal het bed minder prettig aanvoelen.

Boxsprings

Het meest gebruikte slaapsysteem van dit moment is de  boxspring. De boxspring is een verend en ventilerend slaapsysteem dat ook wel wordt aangeduid als de boxspringcombinatie. Het voordeel is dat het matras, de topper en de box zich naar de lichaamskenmerken van de gebruiker aan passen. Daarmee bieden boxsprings een perfecte ondersteuning voor het lichaam. Verder staat de boxspring bekend om de lange gebruiksduur en is het daarmee een gunstige investering voor op de lange termijn. Doorgaans hebben boxsprings dan ook een levensduur hebben van 15 jaar. Een boxspring van Boxspringfabriek heeft zelfs een levensverwachting van 20 tot 25 jaar. Bij het aanschaffen van een boxspring is het relevant dat de verschillende onderdelen uit de boxspringcombinatie goed bij elkaar passen. Een hard topmatras dat bovenop een zacht matras is geplaatst, zal bijvoorbeeld zorgen voor een ongewenst hangmat effect zorgen. Beide onderdelen zijn afzonderlijke weliswaar van een uitstekende kwaliteit, maar zorgen gezamenlijk voor een nadelig effect.

» Wil je meer weten over het verschil tussen waterbedden en boxsprings? Laat je gerust adviseren door onze team met experts.