We kunnen er niet meer omheen. Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Dit onderwerp is nu dan ook relevanter dan ooit. Veel mensen zien de urgentie van het probleem en dragen op hun eigen manier een steentje bij.
Dit kan klein zijn, door bijvoorbeeld afval te scheiden, maar natuurlijk ook groot, door bijvoorbeeld een groendak aan te leggen of enkel zelf opgewekte energie te gebruiken. Er zijn echter veel meer dingen die je kunt doen om klimaatbelasting te verminderen. In dit artikel geven we je een paar eenvoudige tips die je vandaag al kan inzetten, om op je eigen manier een bijdrage te leveren aan een schoner milieu.
Energie besparen
Het belangrijkste is dat je zuinig omgaat met energie. Wat je meteen al kan doen is al je lampen vervangen door LED-verlichting. Kies bijvoorbeeld ook voor energiezuinige apparaten. Deze zijn te herkennen aan het energielabel A+++. Wat je ook kan doen is investeren in lange termijn oplossingen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je huis goed is geïsoleerd en laat bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je zelfvoorzienend bent en dat je flink kunt besparen op je energierekening.
Wat je nog meer kunt doen
Naast besparen op energie kun je ook je steentje bijdragen op andere gebieden. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie zorgt voor een klimaatbelasting van maar liefst 30%. Wat jij kan doen? Heel simpel! Probeer wat minder vaak vlees te eten en gooi zo min mogelijk eten weg. Een andere zware klimaatbelasting is het woon-werkverkeer. Wist je dat je maar liefst 3800 kilo CO2 per jaar kunt besparen als je met het openbaar vervoer in plaats van met de auto naar je werk reist? Overweeg dus eens de auto te laten staan en de trein te nemen. Daarnaast kun je voor kortere afstanden ook de fiets gebruiken!
Deel je ideeën
Het thema is relevanter dan ooit. De kans is daarom groot dat jij hier ook ideeën over hebt en je eigen inzichten wilt delen. WhatsOrb biedt een platform waar je al je tips, tricks en hersenspinsels, relevant aan sustainability, kunt delen met gelijkgestemden!
Mede mogelijk gemaakt doorWhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovatie