Waar we vroeger dachten dat we met zeefdruk al enorm ontwikkeld waren kwam een aantal jaar de digitale druk erbij. Nu waren de mensen in eerste instantie wat stellig over de overgang naar digitale druk. Beide manieren van drukken vallen onder plastic elektronica, echter is dit iets wat we tegenwoordig steeds vaker tegenkomen, maar is de digitale druk ook echt beter dan de zeefdruk? In dit artikel zullen we beide drukken bespreken en de voor- en nadelen benoemen.
Zeefdruk
Allereerst wat is een zeefdruk nou precies? Een zeefdruk is een bepaalde druktechniek is wordt ingezet bij grafische doeleinden. Denk hierbij aan affiches, kunstdrukken of textielbedrukking. Echter wordt de zeefdruk ook toegepast in de industriƫle sector, voor bijvoorbeeld printplaten of technische producten zoals zonnecellen. Toch is een zeefdruk creƫren niet gemakkelijk, maar eenmaal onder knie biedt de zeefdruk je vele voordelen. Zo is het een voordeel van de zeefdruk dat het goedkoper is in hoge oplages en kleuren die je op de voorzijde drukt, volledig doordrukken op de achterzijde. Ook zijn kleuren bij een zeefdrukkerij ook echt de kleuren zoals jij het aangeleverd hebt. Echter heeft de zeefdruk ook nadelen, zo bestaat er de kans dat de verf iets uitloopt waardoor je een bestand moet aanleveren met minstens een lijndikte van 3mm. Ook is het niet geschikt voor gedetailleerde print.
Digitale druk
Digitale druk wordt regelmatig toegepast wanneer een opdracht veel detail nodig heeft. Als jouw opdracht bijvoorbeeld beschikt over een klein logo is het verstandig om voor digitale druk te kiezen. Bij lage oplages is de digitale druk een goedkopere optie. Echter beschikt ook de digitale druk over een aantal nadelen. Bij het drukken van bijvoorbeeld vlaggen met hoge oplages zijn de vlaggen doorschijnend waardoor je loge minder goed zichtbaar wordt. Ook kunnen de kleuren afwijken van de kleuren die jij aangeleverd hebt in het bestand.