Glas in lood is veel terug te zien in oude gebouwen. Maar wat is glas in lood precies, hoe wordt glas in lood gemaakt en door wie kun je glas in lood laten plaatsen in jouw huis? Deze vraagstukken worden behandeld in dit artikel.
Wat is glas in lood
Glas in lood is de naam voor een raam met vensters dat bestaat uit stukken glas die aan elkaar zijn verbonden door middel van een loodlijst. Wanneer glas in lood op een eenvoudige manier wordt uitgevoerd, dan bevat de glas in lood een rechthoekig raamwerk waarin stukken van blank vensterglas geraamd zijn. Glas in lood werd vroeger gemaakt omdat een raam niet te maken was uit één stuk raam. Om deze reden moesten er meerdere stukken glas aan elkaar verbonden worden. Dit deed men door middel van lood. Naast dat glas in lood erg praktisch is, leent de techniek zich ook voor kunstzinnige uitvoeringen met kleurrijke voorstellingen. Glas in lood is bijvoorbeeld veel terug te zien in kerken.
De techniek achter glas in lood
Het glas wordt in een gewenst patroon gesneden en vervolgens in een H-vormige loodlijst geplaatst. Deze loodlijsten worden gesoldeerd op de punten waar ze elkaar kruisen. Om een glas in loodraam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een laag kit aangebracht.
Glas in lood plaatsen
Zelf glas in lood plaatsen is natuurlijk erg moeilijk. Maar er zijn wel meerdere bedrijven per regio die dit doen. Voor glas in lood Eindhoven kun je bijvoorbeeld terecht bij 040 Glaszetter. Maar zo zijn er per regio tal van bedrijven op te noemen die glas en lood plaatsen in uw woning. Wil je glas in lood laten plaatsen? Google dan gewoon op glas in lood en je zult meer dan voldoende bedrijven vinden voor het plaatsen van glas in lood werk op maat.