“Een kleine betalingsachterstand kan al snel een problematische schuld worden”, aldus beschermingsbewindvoerder Marloes Bottenberg.
Ik zie het regelmatig. Jongeren starten met een kleine betalingsachterstand bij bijvoorbeeld een telefoonmaatschappij of zorgverzekeraar. In no time stapelen deze schulden zich op en verliezen ze het overzicht op hun financiën.
Eigen schuld? Nee, dat denk ik niet. Vanaf 18 jaar komt er financieel veel op jongeren af. Een zorgverzekering afsluiten, zorgtoeslag aanvragen, rekening houden met de kosten voor het mogelijke eigen risico, belastingaangifte doen etc.
Om een problematische schuldensituatie te voorkomen is het van belang dat kleine betalingsachterstanden tijdig gesignaleerd worden. Mogelijke signalen zijn; veel (ongeopende) post, vaak rood staan of niet kunnen pinnen, voorschotten vragen, administratie niet op orde en/of geld lenen van familie/vrienden.
Om jongeren voor te bereiden op financiële zelfstandigheid is het van belang om al voor het 18e jaar naar een overgang toe te werken. Start al voordat ze 18 jaar worden met voorlichting en praktische tips. Leer ze bijvoorbeeld weekgeld te pinnen voor huishoudelijke uitgaven. Contant geld geeft overzicht en zorgt er voor dat je minder snel teveel opmaakt.
Daarnaast kan het eigen risico bij de meeste zorgverzekeraars ook al ‘vooruit’ betaald worden. Er word dan maandelijks €32,00 aan de verzekeraar betaald. De verzekeraar spaart dit bedrag op en gebruikt het voor de mogelijke eigen risico kosten. Wanneer het eigen risico niet word verbruikt, ontvangt de jongere het gehele bedrag eind van het jaar weer terug.
Voor de vaste lasten is het raadzaam om een budgetplan te maken. Anders gezegd; “Wat komt er binnen?” en “Wat gaat er uit?”. Een duidelijk overzicht zal ervoor zorgen dat jongeren zich bewuster van hun eigen financiën worden.
Financiële zelfstandigheid hoort tenslotte ook bij het volwassen worden, maar verlies kwetsbare jongeren niet uit het oog.
© Marloes Bottenberg